1. Badania laboratoryjne

Jeśli posiadasz aktualne (nie starsze niż 6 miesięcy) wyniki badań laboratoryjnych, zabierz je ze sobą.

Badania, które warto wykonać przed pierwszą wizytą to przede wszystkim morfologia krwi, glukoza na czczo oraz lipidogram. Dodatkowe badania, które mogą być pomocne przy ocenie stanu zdrowia, lecz nie są niezbędne na pierwszej wizycie to: insulina na czczo, TSH, fT3, fT4, próby wątrobowe, ferrytyna, CRP, kreatynina, kwas moczowy, witamina D metabolit 25(OH), androgeny, SHBG.

Jeśli nie posiadasz aktualnych badań, przyjdź na wizytę, a dietetyk na podstawie wywiadu oraz występujących objawów zaproponuje jakie badania warto byłoby wykonać aby pogłębić diagnostykę.

 2. Dzienniczek żywieniowy

Na pierwszą wizytę u dietetyka warto przygotować dzienniczek żywieniowy, który ułatwi ocenę dotychczasowego sposobu odżywiania, w tym błędów żywieniowych oraz nawyków pacjenta.

Przez 3 dni (w tym 1 dzień weekendowy lub wolny od pracy) spisuj spożyte posiłki, produkty i napoje. W dzienniczku należy uwzględnić:

  • datę,
  • godzinę i miejsce spożycia każdego posiłku,
  • rodzaj posiłku (np. śniadanie),
  • rodzaj produktów,
  • ilość produktów podaną w miarach domowych (np. 2 kromki chleba) lub gramaturze.

Ważne jest, aby taki dzienniczek żywieniowy pacjent wypełnił szczerze i nie starał się ukryć podjadania między posiłkami lub przekąsek, takich jak słodycze lub słone przekąski.

3. Lista przyjmowanych leków i suplementów diety

Przygotuj dla dietetyka listę leków oraz suplementów diety, które przyjmujesz. Spisz na kartce, takie informacje jak:

  • nazwę,
  • dawkę,
  • częstotliwość przyjmowania,
  • okres czasu przyjmowania.

Podczas wizyty zostanie przeprowadzona analiza składu ciała metodą BIA (bioimpedancji elektrycznej), pod warunkiem braku przeciwwskazań, takich jak: wszczepiony rozrusznik serca, metalowe implanty, ciąża oraz epilepsja (padaczka).

Jak przygotować się do analizy składu ciała?

  • Unikać intensywnego wysiłku fizycznego na 12 godzin przed badaniem,
  • Na badanie zgłosić się na czczo lub 3–4 godziny od spożycia ostatniego posiłku,
  • Nie spożywać alkoholu na 24 godziny przed badaniem,
  • Należy opróżnić pęcherz moczowy przed badaniem,
  • W dniu badania unikać napojów zawierających kofeinę.

Podobne treści